Besplatni online kursevi programiranjaUcenje programskog jezika je uvijek, ali zapamtitie uvijek, odlicno ulaganje vaseg vremena i investicija buducnosti.


Zasto programiranje.ba?

Cilj programiranje.ba stranice je da omoguci potpuno besplatno znanje, kroz visoko kvalitetne kurseve koji drze paznju. Istina je da danas mozete pronaci bilo sta o bilo cemu na internetu. Ako znate engleski jezik, nista Vas ne sprecava da potrazite kurseve poznatih svjetski priznatih fakulteta online.

Cinjenica je i da su kursevi koji imaju zaista kvalitetan sadrzaj, u vecini slucajeva veoma skupi za nase uslove ali se zna desiti da ima i onih koji su skupi sa losim sadrzajem.

Online platforma za ucenje programiranje.ba, sa druge strane, nudi kvalitetan sadrzaj bez skrivenih troskova i ima za cilj da tako ostane sve dok postoje uslovi za to.

Svaka informacija koja dolazi od programiranje.ba je potpuno besplatna, ne postoji “premium” sadrzaj, nema dosadnih reklama, niti skrivenih marketinskih trikova. Ono sto vidite to i dobijate.


Sta je programiranje?

“Programiranje ili kompjutersko programiranje (engl. programming) jeste vjestina pomocu koje korisnik (programer ili developer) stvara i izvrsava algoritme koristeci odredjene programske jezike da bi napravio kompjuterski program. Programiranje sadrzi elemente umjetnosti, nauke, matematike i inzinjerstva.” - Wikipedia.

Mozemo reci da je programiranje u svojoj osnovi pisanje veoma specificnih instrukcija, koje proslijedjujemo veoma glupoj, ali za sad jos poslusnoj masini, koja izvrsava specificne zadatke upravo na osnovu ovih instrukcija.

Razliciti programski jezici imaju imaju razlicite pristupe nacinu programiranja, drugaciju sintaksu ali i razlicitu namjenu. Ali prilikom izvrsavanja, svi programski jezici, bez obzira na svoje razlicitosti, prevode programski kod u jedini jezik razumljiv kompjuteru, masinski jezik ili binarni kod. Na ovaj nacin je postignita univerzalnost programiranja i sloboda izbora programskog jezika ali i oblasti unutar IT struke.

Pored dosta pravila koje se ovih dana pojavljuju, zive i smjenjuju o nacinima kako programirati, cetiri osnovna pravila prilikom programiranja jesu:

  1. Analiza problema
  2. Kreiranje algoritma ili dijagrama toka
  3. Pisanje programskog koda
  4. Izvrsavanje programskog koda na kompjuteru

Da li je tesko nauciti programirati?

Pitanje od milion dolara :).

Tesko je onoliko, koliko nemate slobodnog vremena i niste posveceni i fokusirani na ucenje.

Da se razumijemo, ako zelite programiranjem obezbijediti bolje zivotne uslove, kupiti kucu, automobil, rijesiti se starog posla i obezbijediti rad od bilo gdje dok ispijate pivo i igrate igrice u pauzi, moguce je, ali u tom slucaju morate posvetiti dosta vremena upravo ucenju programiranja, pri cemu je neophodno da vas fokus bude 100 % orijentisan ka konstantnom usavrsavanju.

Ako ipak sa druge strane zelite programirati samo amaterski, “da vidite kako to radi”, ulaganje vaseg vremena ce biti dosta manje, ali imajte na umu da vam se prilikom ovog pristupa programiranje uvijek moze svidjeti i da se u svakom momentu mozete prebaciti na napredniji nivo.

Mogu li nauciti programiranje, ako ne znam engleski jezik?

Da, ali pocnite uciti sto prije! Zapravo, samim ucenjem programiranja, pocinjete uciti i engleski, naravno dodatni casovi engleskog su vise nego pozeljnji.

Koji programski jezik prvo trebam uciti?

Mozda bi se ovo pitanje trebalo preformulisati u “Sta konkretno zelim postici ucenjem programiranja i koji su moji glavni ciljevi?”

Kada odgovorite na ovo pitanje mozete provjeriti prilozenu semu, na kraju artikla Koje programske jezike uciti u 2020? Ultimativni vodic!, koja bi trebalo da vas vodi kroz algoritam odluke do konacnog programskog jezika koji je po vasoj mjeri.

Preporuka je da se prvo prijedje teorija algoritama, kako bi smo istrenirali mozak da se prilagodi i priblizi nacinu razmisljanja kompjutera. Tek nakon ovog koraka mozemo poceti razmisljati o izboru programskog jezika.

Bazirano na licnom iskustvu ali i primjerima drugih kolega, nakon osnova algoritma, preporucio bih “C” programski jezik kao alfu i omegu za potpuno razumijevanje koncepta programiranja. Pored osnova programiranja i znanja koje cemo steci upoznavanjem sa C programskim jezikom, razvice se mogucnost lakog ucenja bilo kog drugog programskog jezika. Vremenom cete prepoznati obrazce u drugim programskim jezicima, poput PHP-a, Python-a, Jave … Sve ovo stavlja C programski jezik kao osnovu za ucenje programiranja.

Naravno, kao i uvijek, izbor je na vama, ukoliko ipak niste zadovoljni odgovorom, mozete poceti i sa Python-om. Zbog svoje ekstremne jednostavnosti, sirokog spektra koji obuhvata prilikom prakticne upotrebe, kao i odlicne podrske zajednice, postao je defakto programski jezik na mnogim svjetski priznatim univerzitetima i obraznovnim institucijama.