Kako napisati dobar CV?




Sta je CV?

CV (Curriculum Vitae) predstavlja najbolji opis tvog profesionalnog iskustva, tvog digitalnog “Ja”. Zato je zaista bitno povesti racuna kako smo struktuisali i napisali nas CV. Pored navedenog CV predstavalja most izmedju tebe i tvog buduceg posla.


Ko cita tvoj CV?

Sigurno ne direktor firme u koju ste konkurisali. Bar ne na prvu. Kada posaljete svoj CV direktno ili putem nekog online formulara, obicno ovaj mail zavrsava u jednom od “hr @ naziv-firme . com”, ““info @ naziv-firme . com”, “posao @ naziv-firme . com” mail inbox-a ili slicno. Ovo znaci da vas CV mora, pored sto profesionalno opisuje tebe, da se dopadne i osobi sa druge strane, kako bi bas tebe izabrala u nizu drugih koji su konkurisali na istu poziciju. Ako se vas CV svidi tom nekom iz HR sluzbe (sluzbe za zaposljavanje unutar kompanije), vjerovatno cete uci u uzi krug i bicete pozvani na razgovor za posao.

Bitno je da se upoznate sa pozicijom na koju konkurisete

Pored toga sto je bitno da se upoznate sa pozicijom, veoma je vazno da se upoznate i sa kompanijom. Kada detaljno procitate sta se trazi u oglasu za posao i ako se prepoznate u 60% sadrzaja obavazno konkurisite i konstruisite CV na nacin da sadrzi kljucne rijeci iz oglasa za posao. Upoznavanje sa kompanijom je bitno, jer svi vole kad dodjete na razgovor za posao i onda kad vas pitaju da li znate cime se njihova firma bavi, a vi spremni, obicno preko puta mozete vidjeti kako se lica razvlace u osmjeh jer to daje sliku kako su upravo oni firma o kojoj se prica. Ali ovo ima jos bolji efekat i ide vam u prilog, jer omeksava intervju i pretvara ga u standardno caskanje.

Koje elemente CV mora sadrzati

Ovo ce biti detaljno objasnjeno u nastavku clanka ali najbitinije je da vas CV sadrzi osnovne informacije o vama kontakt informacije, profesionlane vjestine, licne vjestine, istoriju firmi za koje ste radili. U slucaju da nemate iskustva, navedite sve projekte koje ste radili prilikom samostalnog ucenja, link do github profila gdje imate vase projekte, nagrade na takmicenjima za vrijeme skolovanja, dopunsko obrazovanje, praksu i kurseve. Navedite fakultet ili srednju skolu, odnosno stepen obrazovanja ali nikako osnovnu skolu, to se podrazumijeva. Takodje ako imate LinkedIn profil, ako ne obavezno kreirajte, link do profila. Stepen poznavanja stranog jezika. Pored navedenog, bitno je da navedete “softskills” - vjestine komunikacije i odnosa prema kolegama kao i timskom radu. U slucaju da imate reference, pismo preporuke, prethodnih poslodavaca mozete priloziti uz CV.

Iskrenost

Prilikom pisanje CV “bolje biti iskren, nego pijan”. U slucaju da pokusate podvaliti i najmanju laz, obice vam se o glavu kad tad. Samo sta mozete uraditi jeste da unistite svoju karijeru zauvijek.

Standardni format pisanja CV - Europass format

Sada kad smo prosli “teoriju”, ostalo je stvarno lako. Koristicemo standarni format za pisanje CV-ja Europass format.

Na stranici Europass CV pronacete jednostavan nacin kako da kroz vodjenje korake kreirate vas CV.

Ovde je potrebno da odaberete Crate your CV (+ cover letter) online Europass kreiranje CV Ako vam je lakse u gornjem desnom uglu mozete izabrati jezik koji vam odgovara, mada je preporuka da ostavite engleski.

Sada je potrebno da popunite sekcije za koje imate podatke Europass kreiranje CV

Recimo ako izaberete “PERSONAL INFORMATION” dobicete formular kao sa slike Europass kreiranje CV

Nakon sto popuninite formular i sacuvate, dobicete izgled prve sekcije. Ja sam izabrao nasumicne podatke. Europass kreiranje CV

Kada smo popunili sve sekcije potrebno je kliknuti na “Export” Europass kreiranje CV

I konacno zakacite “Curriculum vitae”, “My Device” i “Download” kako bi ste sacuvali CV na kompjuter. Europass kreiranje CV

Konacan izgled vaseg CV u pdf formatu bi trebao izgledati slicno ovom, naravno uz vase informacije. Europass kreiranje CV

Ovim smo zavrsili kreiranje profesionalnog CV-ja i sto je najbitnije, uvijek se mozete vratiti na Europass stranicu, upload-ovati vas stari PDF koji ste eksportovali i ponovo ga izmijeniti. Na ovaj nacin mozete odrzavati vas CV uvijek aktuelnim i po potrebi ga brzo izmijeniti i prilagoditi novoj poziciji.