Mozda bi se ovo pitanje trebalo preformulisati u “Sta konkretno zelim postici ucenjem programiranja i koji su moji glavni ciljevi?” Preporuka je da se prvo prijedje teorija algoritama, kako bi smo istrenirali mozak da se prilagodi i priblizi nacinu razmisljanja kompjutera. Tek nakon ovog koraka mozemo poceti razmisljati o izboru programskog jezika.

Bazirano na licnom iskustvu ali i primjerima drugih kolega, nakon osnova algoritama, preporucio bih C programski jezik kao alfu i omegu za potpuno razumijevanje koncepta programiranja i kompjutera generalno. Pored osnova programiranja i znanja koje cemo steci upoznavanjem sa C programskim jezikom, razvice se mogucnost lakog ucenja bilo kog drugog programskog jezika. Vremenom cete prepoznati obrazce u drugim programskim jezicima, poput PHP-a, Python-a, Jave … Sve ovo stavlja C programski jezik kao osnovu za ucenje programiranja. Naravno, kao i uvijek, izbor je na vama, ukoliko ipak niste zadovoljni odgovorom, mozete poceti i sa Python-om. Zbog svoje ekstremne jednostavnosti, sirokog spektra koji obuhvata prilikom prakticne upotrebe, kao i odlicne podrske zajednice, postao je defakto programski jezik na mnogim svjetski priznatim univerzitetima i obraznovnim institucijama. Ako se i dalje niste pronasli u odgovoru, mozete poceti sa HTML-om. Iako u svojoj osnovi HTML nije programski jezik, pokazao se jednostavnim za ucenje i priblizavanje programiranja totalnim pocetnicima.

Takodje, procitajte moj clanak sa detaljnom analizom programskih jezika Koje programske jezike uciti u 2020? Ultimativni vodic!, koji ce vam pomoci da se upoznate sa potraznjom za programskim jezicima, kako na nasem, tako i na svjetskom trzistu. Pored dataljnog opisa programskih jezika, pronacete, uporedne analize, visinu prosjecne plate, a na kraju samog clanka imate dijagram toka koji bi trebao da vam pomogne prilikom odlucivanja, koji programski jezik da izaberete, odnosno u kom pravcu bi se najradije profesionalno razvijali.